Els premis al Millor Producte Orígens 2024 han estat per al vinagre de flor de saüc d’Enso Ferments en la categoria de salat, amb accèssit per al Pa d’en Moi del Forn la Fogaina; la mel Muntanya Pirineu de Dolça Abella en la categoria de dolç; el licor de fulles de figuera de La figuera-Cal Pinela en la categoria de producte líquid i l’Oli d’Oliva Verge Extra ecològic de 3 Vessanes en la categoria de producte més sostenible. El Premi al Millor Estand ha estat per a Mas Ponsjoan.

La primera jornada de la 12a edició de la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya, promoguda per l’Ajuntament d’Olot, que se celebra aquest cap de setmana i que té com a gran protagonista la cuina catalana, ha estat marcada per l’assistència d’un gran nombre de visitants que han volgut acostar-se al Recinte Firal d’Olot a aprendre, tastar i comprar.

El públic ha pogut trobar una seixantena d’estands amb productors que exposen els seus millors productes que poden a través de l’intercanvi de tiquets i que també pot comprar. Cal destacar que un 30% de l’oferta és de productors ecològics i que un 30% dels productes s’estrenen aquest any a la fira. Entre aquests, cal fer esment de cafè i de xocolata d’especialitat, bolets, llavors ecològiques o rebosteria menorquina, entre molts d’altres.

La cuina catalana, que és l’eix temàtic d’enguany, coincidint amb la nominació de Catalunya com a Regió Mundial de Gastronomia 2025, ha estat la protagonista a l’Aula de Cuina, per on han passat Clara, Martina i Carlota Puigvert Puigdevall (Les Cols**, Olot), el col·lectiu La Cuina a Sils, Anna Comamala (Cal Ganso, Llorà), Quim Casellas (Casamar, Llafranc), Meritxell Roig (Can Xel, Santa Pau), Joan Massegur (Hostal del Ossos, Batet de la Serra) en representació de Cuina Volcànica i Lluís Dagà (Atelier Dagà Clos, Llagostera) amb una sessió sobre la caça promoguda pe Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

L’Aula de Tast ha acollit sessions de diversos productors presents a la fira. Avui s’hi han fet tastos de productes amb segells de qualitat a càrrec de Caram i que ha promogut la Federació Catalana DOP IGP; un de formatges de Mas Rovira, Muntanyola, Bauma acompanyats de kombutxa d’Enso Ferments i vi blanc de Mas Ponsjoan; un de dolços de la pastisseria Sant Llehí, Sa Sucreria de Menorca i Xuixos de Can Castelló acompanyats de vins de Cal Pucolla i Notka Chocolate; un de pans tradicionals a càrrec d’Albert Pizarro, La Fogaina i Mas Corcó Pagesos i Forners; i un tast a cegues de productes del segell Girona Excel·lent de la Diputació de Girona. Tots els tastos han omplert el seu aforament.

Així mateix s’ha celebrat el 3r Concurs de Botifarra Catalana organitzat juntament amb la Confraria del Gras i el Magre i de la Fundació Oficis de la Carn. S’hi ha presentat un total de 27 botifarres de 15 comarques catalanes. El jurat ha estat deliberant al llarg del matí i demà diumenge s’atorgaran els premis.

També s’han entregat els premis Millor Estand i Millor Producte Orígens 2024. Els guardons a Millor Producte se l’han endut el vinagre de flor de saüc d’Enso Ferments en la categoria de salat, amb accèssit per al Pa d’en Moi del Forn la Fogaina; la mel Muntanya Pirineu de Dolça Abella en la categoria de dolç; el licor de fulles de figuera de La figuera-Cal Pinela en la categoria de producte líquid i l’Oli d’Oliva Verge Extra ecològic de 3 Vessanes en la categoria de producte més sostenible. El Premi al Millor Estand ha estat per a Mas Ponsjoan.

La fira continua demà diumenge amb moltes més propostes. Els protagonistes de l’Aula de Cuina seran Borja Sierra (Granja Elena, L’Hospitalet de Llobregat) juntament amb Òscar Gómez (escriptor gastronòmic); Paula Marquès i Quim Marquès (Santa Magdalena, Barcelona); Javi Martínez (Castell de Peralada*, Peralada); Marc Ribas (La Taverna del Ciri, Terrassa) i Joan Juncà i Adrià Juncà (Ca l’Enric*, Vall de Bianya).

L’Aula de Tast acollirà un tast d’aliments del Pirineu amb Encantaran, Xolís d’Adons, Lagrimus, Cerveses Refu i Licors Moliné; un dels embotits guanyadors del de llonganisses i botifarres guanyadores dels Campionats Nacionals 2024  a càrrec de la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn; un de productes ecològics i saludables amb 3 Vessanes, Nous El Soler, Sambucus, La Dotzena i La Figuera i un tast a cegues de productes del segell Girona Excel·lent de la Diputació de Girona.