Aquest diumenge Orígens tanca les portes amb una excel·lent valoració per part de l’organització i dels promotors de la fira, ja que, un cop més, l’espai firal s’ha omplert de visitants igualant les xifres d’assistència de passades edicions, amb un total de 8.000 visitants –dades a les 19h, a falta del recompte definitiu-. Pel que fa als tiquets de tast, la xifra s’ha superant lleugerament –una hora abans de tancar portes s’han venut un total de 48.000 tiquets-. Les dades mostren un any més la consolidació d’aquest esdeveniment que segueix erigint-se com a referent dins el sector.
Orígens ha comptat amb més de 90 productors d’arreu de Catalunya juntament amb la presència de l’Occitània Francesa com a territori convidat. Productors del Pirineu Oriental i l’Arieja han participat a la fira sota el paraigua de POCTEFA, un programa europeu de cooperació territorial per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer d’Espanya, França i Andorra.
Enguany cal destacar el reforç del producte ecològic que ha representat un 36% del total dels productors de la fira, un 10% més que en la passada edició del 2018. Una aposta que, un any més, ha obtingut una gran acollida per part del públic d’Orígens.
Els productors presents a la fira han mostrat una gran satisfacció tant pel volum de visitants, per les vendes que han fet, com pels contactes comercials que han establert durant tot el cap de setmana. Han destacat la qualitat del públic i també les visites de nombrosos professionals del sector que han vingut a Orígens a conèixer els productes de qualitat i les novetats que n’han format part. Alguns productors també han aprofitat la fira per presentar nous productes. Cal destacar les sinèrgies que un cop més s’han generat entre els participants de la fira per idear nous productes i per elaborar els tastos que han ofert als visitants.
Fins i tot alguns dels productors han exhaurit el producte abans de finalitzar la fira. D’altra banda, un 90% visitants ha mostrat la voluntat de tornar a visitar Orígens en properes edicions.
Pel que fa a l’espai firal, cal accentuar que, amb la voluntat d’innovació i descoberta constant de nous productes que persegueix Orígens, enguany, un 31% dels productors presents han participat per primer cop a la fira. La despesa mitjana per persona ha rondat els 36 euros.
La ciutat d’Olot també ha viscut intensament Fira Orígens i és que aquest cap de setmana els restaurants i els hotels han registrat alts índex d’ocupació, arribant gairebé al 100% el dissabte.
Entre dissabte i diumenge s’han fet un total d’11 sessions a l’Alula de Cuina, 11 degustacions guiades a l’Aula de Tast i 8 tallers per als més petits a l’Aula dels Nens.
En referència a la procedència dels visitants, cal destacar que, a banda dels garrotxins, un 60% s’ha desplaçat fins a Olot per visitar Orígens procedent de comarques properes com Osona i també de la província de Barcelona.
El programa d’activitats d’aquest diumenge ha comptat amb les sessions de cuina en directe a càrrec de Núria Lucas (El Dinou, Vilanova i la Geltrú), Gonzalo Rivière i Luca Marongiu (Zero Patatero, Barcelona), Carlota Claver (La Gormanda, Barcelona) i l’estrellada Fina Puigdevall (Les Cols, Olot). Han tancat la jornada els cuiners de Cuina Volcànica, que enguany celebren 25 anys de vida del col·lectiu.
A l’Aula de Tast hi han desfilat productes gironins a càrrec de Girona Excel·lent; pans ecològics de La Fogaina maridats amb cerveses artesanes de Cervesa Minera i sobrassades de Menorca maridades al seu torn amb vins del Priorat. L’apunt final l’han donat Imma Olivella (Les Filos), Marta Serradell (Xolís d’Adons), Edurne Bordas (Planeses) i Ester Gomis (Ca Rosset) amb una sessió en primera persona sobre les dones al món rural, el lideratge i l’emprenedoria agroalimentària.
Els més petits s’han bolcat amb els tallers de l’Aula dels Nens on han pogut assaborir el paisatge de cuina volcànica, menjar-se la faràndula olotina de xocolata o elaborar un plat amb un cistell omplert al Mercat d’Olot.