Les verdures ecològiques, la pasta sense gluten o els anomenats superaliments, són algunes de les novetats més en tendència que estaran presents a la fira
_
Aquest matí s’ha donat a conèixer el programa de la Fira Orígens 2023, una fira consolidada per la que han passat, després de 10 anys amb gran èxit de públic, més de 250 productors diferents i més de 100 reconeguts xefs, molts d’ells amb estrella Michelin.
La fira és molt esperada pel sector dels productors agroalimentaris ja que és una magnífica plataforma de promoció i venda dels seus productes i un excel·lent aparador per presentar-hi les seves novetats i fer contactes professionals. A més, el gran públic pot gaudir de les demostracions de cuina en directe de cuineres i cuiners de primer nivell, que tindran enguany la cuina verda com a gran protagonista, dels tallers amb tast dels millors productes i de totes les activitats que es fan a la ciutat.
Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya, tindrà lloc el cap de setmana del 18 i 19 de novembre al recinte firal d’Olot (carrer Madrid, 2).
Per l’Aula de Cuina hi passaran grans professionals de la cuina, majoritàriament cuineres, entre els que cal destacar a Clara i Carlota Puigvert (Les Cols ** + *Verda, Olot) que mostraran el compromís de l’estrellat restaurant amb els productes autòctons de la Garrotxa; Iolanda Bustos, la xef de les flors, que exhibirà el seu coneixement sobre plantes i herbes comestibles; la cuinera índia Anjalina Chugani (Indian Conscious Food and Lifestyle), que delectarà als assistents fent plats vegetals del seu país d’origen; David Colom (L’Hostalet, Hostalets d’en Bas), que actuarà en representació del col·lectiu Cuina Volcànica i posarà l’accent sobre els productes de tardor de la Garrotxa; Cristina Feliu i Àlex Carrera (L’Aliança d’Anglès *, Anglès), que cuinaran allò que els brinda l’horta dels seus proveïdors de confiança; Maria Nicolau, cuinera i divulgadora, autora del llibre Cuina o Barbàrie, que sorprendrà al públic amb un espectacle de plats inèdits; Myrto Kalle, que ensenyarà a fer plats fàcils i saludables d’inspiració grega; Pep Nogué (La fonda de Catalunya Ràdio) que estarà acompanyat de la dietista Anna Paré, experta en la relació entre hàbits saludables i salut mental, per mostrar-nos la relació entre els aliments i la memòria; Laura Tejero, Joan Morillo, Arnau Casadevall i Isidre Soler (Divinum, Girona), que cuinaran plats refinats de cuina vegetal; Sílvia Fernández, Bàrbara Fumadó i Vicky Lago (Primera Planta, Olot), que ens ensenyaran a fer plats de cuina verda saludable; i Adrià Juncà (Ca l’Enric *, Vall de Bianya), tercera generació del mític restaurant, que explicarà com incorporar fruites i vegetals a la cuina dolça de Ca l’Enric.
L’Aula de Tast acollirà degustacions de diversos productors presents a la fira. Entre d’altres, un de productes de la Garrotxa amb Gastroteca (el portal de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya) i Delit (la plataforma en línia de la gastronomia de la comarca que enxarxa productors, botigues, restaurants i experiències gastronòmiques); un que inclourà la poma de muntanya (Biolord), l’espirulina (Organa Espirulina), les avellanes (Ca Rosset) i el kombutxa (Enso Ferments); un de flaones, el dolç medieval (amb Albert Pizarro de INS Olivar Gran i Lluis Riera de Cacau Pastisseria); un tast a cegues de productes de mar i muntanya de Girona Excel·lent (segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona) un de formatges artesans catalans d’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders i elaboradors de formatge artesà); un de xuixos de Girona (Xuixos Castelló, Caram Caram i Gastroteca); un de botifarres catalanes (Confraria del Gras i el Magre i Fundació oficis de la carn) o un de xocolates artesanes i vi dolç (Menjamques, Aynousé, Ferrer Xocolata, Terra la Vita i Celler Mas Ponsjoan).
Pel que fa a l’espai firal, hi haurà 60 estands amb productors que exposaran els seus millors productes als visitants a través de l’intercanvi de tiquets i també es podran comprar directament al productor, que sempre és darrera el taulell, un valor afegit i un element de confiança, senya d’identitat de Fira Orígens, en el que va ser pionera. Cal destacar que un 26% s’estrenen a la Fira i que els productes ecològics superen el 43% de l’oferta. Entre els nous productes que s’hi presentaran, cal fer esment dels cereals ecològics per esmorzar, la pasta de blat escairat sense gluten, l’espirulina fresca, les verdures i hortalisses ecològiques o l’all negre i els seus derivats, entre molts d’altres.
Així mateix es tornarà a celebrar la 2a edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana, que va tenir una gran acollida el 2022 i que s’organitza juntament amb la Confraria del Gras i el Magre i de la Fundació Oficis de la Carn. També s’atorgaran els Premis als Millors Productes, el Millor Estand, que tenen per objectiu projectar una imatge de qualitat i impulsar i fomentar la innovació; i Millor Estand Sostenible d’Orígens 23, una ferma aposta ja que Fira Orígens
és conscient del gran repte que suposen els Objectius de Desenvolupament Sostenible que Nacions Unides vol assolir el 2030 i s’ha alineat amb aquest compromís, amb aquesta i d’altres iniciatives.
A la ciutat també s’hi duran a terme nombroses activitats entre les quals podem esmentar la presentació de L’odissea de Latung La La de David Ymbernon, una peça de poesia visual escènica, d’objectes i parateatral, on tot aquest univers ens alimenta els sentits, amb música en directe al Teatre Principal d’Olot; la projecció de “The menu” i una proposta culinària inspirada en el film a càrrec del restaurant L’Equilibri en el marc del cicle de cinema gastronòmic; o La Comerciada, la diada del comerç local, en la que més de 70 establiments d’Olot oferiran activitats, premis i sortejos.
El preu d´entrada a la fira és de 5 € i inclou 5 tiquets de degustació. L’Aula de Cuina és d’accés lliure amb l’entrada al recinte, mentre que l’Aula de Tast té un cost de 1 € i cal inscriure’s a l’entrada de la fira.
L´horari serà el dissabte 18 de novembre des de les 10 del matí a les 9 de la nit i el diumenge 19 des de les 10 del matí a les 8 del vespre.
Orígens, promoguda per l’Ajuntament d’Olot compta amb el suport, entre d’altres, de la Diputació de Girona, Girona Excel·lent, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Prodeca.